Intrebari frecvente

Intrebari frecvente

CMDB este o Baza de Date pentru Gestionarea Configuratiei folosita de o organizatie cu scopul de a stoca informatii despre activele hardware si software.

IT inseamna Tehnologia Informatiei, iar IT&C inseamna Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor. Se refera la tehnologia necesara pentru prelucrarea informatiei (procurare, procesare, stocare, convertire si transmitere).

Daca ne referim la o retea locala (LAN) sau la un software de prelucrare locala, atunci putem sa ne referim la tehnologie doar cu termenul de IT. In momentul in care ne conectam la o retea externa, atunci avem nevoie si de un mediu de transmitere a informatiei, fie ca este cablu, fibra optica sau radio si ne vom referi la tehnologie cu termenul de IT&C.

In ziua de astazi este putin probabil ca o afacere sa-si desfasoare activitatea doar local, fara sa existe un mediu de transmitere al datelor, cel mai banal exemplu fiind email-ul.

SAN este un echipament de stocare mult mai scump decat un NAS.

SAN se ataseaza la servere, iar accesul este mult mai rapid deoarece se face la nivel de block, pe cand NAS este un echipament conectat in retea (LAN) accesul facandu-se la nivel de fisier.

Instalarea si configurarea unui NAS este mult mai facila. Instalarea unui SAN necesita reconfigurarea infrastructurii, iar pentru configurare sunt necesare cunostinte avansate despre Storage. Ambele solutii sunt scalabile.

Pentru a stabili care tip de echipament vi se potriveste afacerii dumneavoastra este bine sa consultati un expert.

Cand vorbim de servicii gazduite la furnizor (Cloud) intampinam urmatorii termeni:

SaaS (Software as a Service) inseamna software livrat ca si serviciu. Reprezinta o aplicatie gazduita in infrastructura furnizorului, iar beneficiarul nu trebuie sa-si bata capul cu instalarea sau configurarea aplicatiei, ci doar cu administrarea intefetei de utilizator. Aplicatia este licentiata pe baza de subscriptie (lunara, anuala, etc.). Exemple de SaaS: Google Apps, Dropbox, MailChimp, Salesforce, Cisco WebEx, Concur, GoToMeeting.

PaaS (Platform as a Service) inseamna platforma livrata ca si serviciu. Aceasta platforma este gazduita in infrastructura furnizorului si permite beneficiarului sa dezvolte, sa ruleze si sa administreze aplicatiile proprii, fara ca beneficiarul sa-si bata capul cu achizitia si administrarea infrastructurii fizice. Platforma este licentiata pe baza de subscriptie anuala. Exemple de PaaS: Windows Azure, AWS Elastic Beanstalk, Google App Engine, Heroku, Magento Commerce Cloud, Force.com, Apache Stratos, OpenShift.

IaaS (Infrastructure as a Service) inseamna infrastructura livrata ca si serviciu. Este o metoda prin care beneficiarul inchiriaza o infrastructura virtuala gazduita de furnizor (servere, echipamente de retea, echipamente de stocare si backup). Infrastructura este licentiata pe baza de subscriptie anuala. Exemple de IaaS: Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Compute Engine, DigitalOcean, Linode, Rackspace, Cisco Metapod.

SECaaS (Security as a Service) inseamna securitate IT livrata ca si serviciu. Este utila atunci cand beneficiarul doreste o securitate avansata folosita la nivelul unei corporatii, mult prea scumpa daca ar fi achizitionata doar pentru uz propriu. Astfel, beneficiarul inchiriaza serviciul de la o corporatie care a implementat deja acest sistem.
SLA (Service-Level Agreement) este un acord privind nivelul serviciilor furnizate realizat intre un furnizor de servicii si client/beneficiar. De obicei este sub forma unei anexe la contract si cuprinde cateva elemente estentiale cum ar fi: indicatorii de performanta si calitate ai serviciilor oferite (timpul de raspuns la incident, timpul de remediere si alti parametrii masurabili), disponibilitatea serviciilor, responsabilitatile partilor contractante, persoane de contact ale ambelor parti, penalitatile pe care le suporta furnizorul atunci cand nu sunt indeplinite intelegerile din acord. Este indicat ca beneficiarul care verifica acordul sa inteleaga corect serviciile prestate de catre furnizor si ce impact au ele asupra afacerii.

Un UPS este o sursa neintreruptibila de alimentare cu energie electrica. Se foloseste la echipamentele critice care nu trebuie sa se opreasca la intreruperea alimentarii cu energie electrica. O buna practica din domeniu este ca toate echipamentele critice din camera tehnica (Server Room) sa fie protejate cu un UPS pentru cel putin 30 minute. Un astfel de echipament trimite alerta catre administratorul IT ce are timp sa se conecteze local sau de la distanta pentru a opri echipamentele in siguranta si in ordinea corecta. Se pot alege UPS-uri care sa tina 8 ore (1 zi de lucru) anumite echipamente de care poate depinde bunul mers al unei afaceri.

Alegerea unui UPS se face in functie de sarcina pe care trebuie sa o protejeze (puterea totala) si de timpul dorit pentru sustinere (autonomie).

In cazul in care numarul echipamentelor este mare, ori sunt implicate echipamente cu motor (aer conditionat, ventilatoare, masini industriale, roboti industriali), atunci se va folosi un generator electric. In plus, un UPS protejeaza consumatorii fata de fluctuatiile din reteaua electrica.

Pentru a stabili ce tip de echipament pentru protectie la caderea sursei de alimentare primare aveti nevoie, este bine sa consultati un specialist.

UTM si routerele clasice au rolul de a proteja utilizatorul impotriva amenintarilor de securitate pe langa functia de routare a traficului, insa UTM este mult mai eficient.

UTM este un dispozitiv sau un serviciu in retea (local sau in Internet) ce ofera mai multe functii si servicii de securitate decat un simplu router. Un UTM include functii precum antivirus, antispam, filtrarea continutului, filtrarea web si sunt usor configurabile, dupa dorinta utilizatorului.

Routerul are la baza functia de rutare a traficului intre WAN si LAN. Celelalte functii de firewall, control parental, etc. sunt foarte limitate si putin configurabile la routerele clasice.

La generatiile mai noi de UTM au fost adaugate functiile de VPN si DLP.

NGFW sunt UTM-uri mult mai avansate si includ functiile de IDS/IPS pentru detectarea atacurilor si raspunsul automat in functie de eveniment.

Pentru a lua decizia de achizitie a unui echipament sau serviciu de protectie este bine sa consultati un specialist.

VPN (Retea Virtuala Privata) este o conexiune securizata intre doua retele private (LAN) prin intermediul uneia publice (Internet).

VPN se foloseste atunci cand:

  • o companie are mai multe sedii si doreste sa le conecteze securizat prin intermediul Internetului,
  • un angajat/colaborator/furnizor primeste acces de la distanta in reteaua locala (LAN) a companiei,
  • 2 persoane doresc sa transfere date in mod securizat peste Internet.