Cum se alege un UPS?

Un UPS (Uninterruptible Power Supply) este o sursă neîntreruptibilă de alimentare cu energie electrică. Se folosește la echipamentele critice care nu trebuie să se oprească la întreruperea alimentării cu energie electrică. O bună practică din domeniu este ca toate echipamentele critice din camera tehnică (Server Room) să fie protejate cu un UPS pentru cel puțin 30 minute de lucru. Un astfel de echipament trimite alertă către administratorul IT ce are timp să se conecteze local sau de la distanță pentru a opri echipamentele în siguranță și în ordinea corectă. Se pot alege UPS-uri care să țină 8 ore (1 zi de lucru) pentru anumite echipamente de care depinde bunul mers al unei afaceri.

Alegerea unui UPS se face în funcție de sarcina pe care trebuie să o protejeze (puterea totală) și de timpul dorit pentru susținere (autonomie).

În cazul în care numărul echipamentelor este mare, ori sunt implicate echipamente cu motor (aer condiționat, ventilatoare, mașini industriale, roboți industriali), atunci se va folosi un generator electric. În plus, un UPS mai protejează consumatorii și față de fluctuațiile din rețeaua electrică.

Pentru a stabili ce tip de echipament pentru protecție la căderea sursei de alimentare primare ai nevoie, este bine să consulți un specialist.