Cum se alege un UPS?

Un UPS (Uninterruptible Power Supply) este o sursa neintreruptibila de alimentare cu energie electrica. Se foloseste la echipamentele critice care nu trebuie sa se opreasca la intreruperea alimentarii cu energie electrica. O buna practica din domeniu este ca toate echipamentele critice din camera tehnica (Server Room) sa fie protejate cu un UPS pentru cel putin 30 minute. Un astfel de echipament trimite alerta catre administratorul IT ce are timp sa se conecteze local sau de la distanta pentru a opri echipamentele in siguranta si in ordinea corecta. Se pot alege UPS-uri care sa tina 8 ore (1 zi de lucru) anumite echipamente de care poate depinde bunul mers al unei afaceri.

Alegerea unui UPS se face in functie de sarcina pe care trebuie sa o protejeze (puterea totala) si de timpul dorit pentru sustinere (autonomie).

In cazul in care numarul echipamentelor este mare, ori sunt implicate echipamente cu motor (aer conditionat, ventilatoare, masini industriale, roboti industriali), atunci se va folosi un generator electric. In plus, un UPS protejeaza consumatorii fata de fluctuatiile din reteaua electrica.

Pentru a stabili ce tip de echipament pentru protectie la caderea sursei de alimentare primare aveti nevoie, este bine sa consultati un specialist.