Ce inseamna SaaS, PaaS, IaaS?

Cand vorbim de servicii gazduite la furnizor (Cloud) intampinam urmatorii termeni:

SaaS (Software as a Service) inseamna software livrat ca si serviciu. Reprezinta o aplicatie gazduita in infrastructura furnizorului, iar beneficiarul nu trebuie sa-si bata capul cu instalarea sau configurarea aplicatiei, ci doar cu administrarea intefetei de utilizator. Aplicatia este licentiata pe baza de subscriptie (lunara, anuala, etc.). Exemple de SaaS: Google Apps, Dropbox, MailChimp, Salesforce, Cisco WebEx, Concur, GoToMeeting.

PaaS (Platform as a Service) inseamna platforma livrata ca si serviciu. Aceasta platforma este gazduita in infrastructura furnizorului si permite beneficiarului sa dezvolte, sa ruleze si sa administreze aplicatiile proprii, fara ca beneficiarul sa-si bata capul cu achizitia si administrarea infrastructurii fizice. Platforma este licentiata pe baza de subscriptie anuala. Exemple de PaaS: Windows Azure, AWS Elastic Beanstalk, Google App Engine, Heroku, Magento Commerce Cloud, Force.com, Apache Stratos, OpenShift.

IaaS (Infrastructure as a Service) inseamna infrastructura livrata ca si serviciu. Este o metoda prin care beneficiarul inchiriaza o infrastructura virtuala gazduita de furnizor (servere, echipamente de retea, echipamente de stocare si backup). Infrastructura este licentiata pe baza de subscriptie anuala. Exemple de IaaS: Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Compute Engine, DigitalOcean, Linode, Rackspace, Cisco Metapod.