Ce înseamnă SaaS, PaaS, IaaS?

Când vorbim de servicii găzduite la furnizor (Cloud) întâmpinăm următorii termeni:

SaaS (Software as a Service) înseamnă software livrat ca și serviciu. Reprezintă o aplicație găzduită în infrastructura furnizorului, iar beneficiarul nu trebuie să-și bată capul cu instalarea sau configurarea aplicației, ci doar cu administrarea intefeței de utilizator. Aplicația este licențiată pe bază de subscripție (lunară, anuală, etc.). Exemple de SaaS: Google Apps, Dropbox, MailChimp, Salesforce, Cisco WebEx, Concur, GoToMeeting.

PaaS (Platform as a Service) înseamnă platforma livrata ca și serviciu. Această platformă este gazduită în infrastructura furnizorului și permite beneficiarului să dezvolte, să ruleze și să administreze aplicațiile proprii, fără ca beneficiarul să-și bată capul cu achiziția și administrarea infrastructurii fizice. Platforma este licențiată pe bază de subscripție anuală. Exemple de PaaS: Windows Azure, AWS Elastic Beanstalk, Google App Engine, Heroku, Magento Commerce Cloud, Force.com, Apache Stratos, OpenShift.

IaaS (Infrastructure as a Service) înseamnă infrastructură livrată ca și serviciu. Este o metodă prin care beneficiarul închiriază o infrastructură virtuală gazduită de furnizor (servere, echipamente de rețea, echipamente de stocare și backup). Infrastructura este licențiată pe bază de subscripție anuală. Exemple de IaaS: Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Compute Engine, DigitalOcean, Linode, Rackspace, Cisco Metapod.